---

EXES Strategy Consulting

---
A+ A A-

2014 Συμβουλές από τον καλύτερο επενδυτή όλων των εποχών

 

Από Βασίλη Παζόπουλο οικονομολόγο, αναλυτή χρηματιστηριακών αξιών

O Warren Buffett δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος επενδυτής. Είναι επίσης ένας χαρισματικός άνθρωπος, ένας σοφός που συνηθίζει να μοιράζεται τις σκέψεις του.  Οι συμβουλές του είναι πάντα σε απλή γλώσσα, για να μπορεί να τις αντιληφθεί ακόμα και ένας αδαής

Δεν είναι αναγκαίο να ακολουθεί κάποιος την φιλοσοφία του Buffett. Οι επενδύσεις είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό θέμα. Όμως είναι ανόητο να προσπερνάς αδιάφορά ή να μην σέβεσαι την άποψη του.

Στο σημερινό άρθρο στεκόμαστε ταπεινά στην άκρη και παραθέτουμε κάποιες από τις συμβουλές που σταχυολογήσαμε:

 

Μην εξαρτάσαι από ένα εισόδημα. Κάνε επενδύσεις για να δημιουργήσεις μια δεύτερη

- Αν αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, σύντομα θα πουλήσεις πράγματα που χρειάζεσαι.

- Μην αποταμιεύεις ό,τι έχει μείνει μετά τις δαπάνες, αλλά ξόδεψε ό,τι έχει απομείνει μετά την αποταμίευση.

- Ποτέ μην δοκιμάζεις το βάθος ενός ποταμού και με τα δύο πόδια. Ποτέ μην βάζεις όλα τα αυγά σε ένα καλάθι.

- Η τιμιότητα είναι ένα πολύ ακριβό δώρο. Μην το περιμένεις από φτηνούς ανθρώπους.

- Είναι πολύ καλύτερο να αγοράσετε μία υπέροχη εταιρεία σε μια δίκαιη τιμή από  μια δίκαιη εταιρεία σε μια υπέροχη τιμή.

- Κάποιος κάθεται στη σκιά σήμερα, επειδή κάποιος άλλος φύτεψε ένα δέντρο εδώ και πολύ καιρό.

- Δεν χρειάζεται να είσαι πυρηνικός επιστήμονας. Η επένδυση δεν είναι το παιχνίδι όπου ο πολύ έξυπνος κερδίζει τον λιγότερο έξυπνο.

- Για να επενδύσεις με επιτυχία, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις από beta, αποτελεσματικές αγορές, σύγχρονη θεωρία χαρτοφυλακίου ή αποτίμηση δικαιωμάτων προαίρεσης. Αυτό, βέβαια, δεν είναι η επικρατούσα άποψη στις οικονομικές σχολές. Κατά την άποψή μου, όποιος μελετάει τις επενδύσει χρειάζεται μόνο δύο κύκλους  μαθημάτων να μάθει καλά : Πώς να αξιολογεί μια επιχείρηση και πώς να σκέφτεται σχετικά με τις τιμές της αγοράς.

- Δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο ταλέντο έχεις ή πόσο πολύ προσπαθείς. Ορισμένα  πράγματα απλά χρειάζονται τον χρόνο τους. Δεν μπορείς να γεννήσεις ένα μωρό σε ένα μήνα με το να πάρεις εννέα έγκυες γυναίκες.

- Μια contrarian προσέγγιση είναι εξίσου ανόητη ως στρατηγική, όσο και να ακολουθούμε συνέχεια αυτό που κάνει το πλήθος. Αυτό που χρειάζεται είναι η δικιά μας σκέψη, όχι να παρακολουθούμε τους άλλους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να πεθάνουν παρά να σκεφτούν. Πολλοί το κάνουν.

- Έχω υποσχεθεί στους μετόχους, τους οργανισμούς αξιολόγησης και στον εαυτό μου, υπό την διεύθυνση μου η Berkshire να έχει πάντα επαρκή διαθέσιμα. Δεν θα άλλαζα τον ύπνο μου, ακόμη και μια νύχτα, για την πιθανότητα επιπλέον κερδών.

- Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να μας συμβεί, είναι όταν μια σπουδαία εταιρεία μπαίνει προσωρινά σε μπελάδες. Θέλουμε να τους αγοράσουμε την περίοδο που βρίσκονται στο κρεβάτι του χειρουργείου.

- Τίποτα δεν καταπραΰνει τον ορθολογισμό, όσο τα πολλά χρήματα που έχουν αποκτηθεί αβίαστα. Μετά από αυτή την μεθυστική εμπειρία, συνήθως λογικοί άνθρωποι παρασύρονται σε απερίσκεπτες ενέργειες.

- Εάν δεν είστε πρόθυμοι να αγοράσετε μια μετοχή για τα επόμενα δέκα χρόνια, μην σκεφτείτε να την αποκτήσετε ούτε για δέκα λεπτά.

- Προσπαθώ να αγοράσω μετοχές σε επιχειρήσεις τόσο θαυμάσιες που ακόμα και ένας ηλίθιος μπορεί να τις διοικήσει. Αργά ή γρήγορα, κάποιος θα βρεθεί.

- Προσπάθησε να είσαι φοβισμένος όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστος μόνο όταν οι άλλοι φοβούνται.

- Ο Isaac Newton ήταν μία μεγαλοφυΐα. Αλλά το ταλέντο του δεν επεκτάθηκε στις επενδύσεις: Έχασε μια περιουσία στην φούσκα της Νότιας Θάλασσας. 

Όπως είπε ο ίδιος αργότερα  "Μπορώ να υπολογίσω την κίνηση των άστρων, αλλά όχι τη τρέλα των ανθρώπων».

- Ο Ben Graham μου δίδαξε ότι «τιμή είναι αυτό που πληρώνεις. Αξία είναι αυτό που παίρνεις».

- Ο χρόνος είναι ο φίλος μιας υπέροχης επιχείρησης και ο εχθρός της μετριότητας

 Η Wall Street είναι το μόνο μέρος που οι άνθρωποι οδηγούν Rolls-Royce για να πάρουν συμβουλές από εκείνους που παίρνουν το μετρό

- Αν όλο το παιχνίδι είχε να κάνει με το τι έγινε στο παρελθόν, τότε οι πιο πλούσιοι άνθρωποι θα ήταν βιβλιοθηκάριοι.

- Ο πιο χαζός λόγος να αγοράσεις μια μετοχή είναι επειδή ανεβαίνει.

- Κανλονας Νο 1: ποτέ μην χάσεις χρήματα

- Κανόνας Νο 2: μην ξεχνάς τον κανόνα Νο 1

Οι πιο πρόσφατες προσωπικές του εκτιμήσεις:

- Κρατήστε τα πράγματα απλά και να μην αλλάζετε τα όρια. Όποιος σας υποσχεθεί γρήγορα κέρδη, απαντήσετε με ένα γρήγορο «όχι». 

- Περίπου 89% αυτών των χρημάτων που επενδύσαμε ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που επενδύουμε και στο εξωτερικό, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες βρίσκονται στην Αμερική 

- Ποιός επωφελήθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 237 χρόνων ποντάροντας κατά της Αμερικής; Ο δυναμισμός είναι ενσωματωμένος στην οικονομία και θα συνεχίσει να κάνει τα μαγικά του. Οι καλύτερες ημέρες της Αμερικής βρίσκονται μπροστά μας

- Έμαθα πολλά από το βιβλίο The Intelligent Investor, το οποίο αγόρασα το 1949. Η ζωή μου άλλαξε με αυτήν την αγορά. Από όλες τις επενδύσεις που έχω κάνει ποτέ, αυτή ήταν η καλύτερη

 

 

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
Anti-spam: Πόσο κάνει 1+1;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Receive