---

EXES Strategy Consulting

---
A+ A A-

2015 Παρουσίαση του έργου-μαμμουθ της Γεροσκήπου

 

Αυτό είναι το έργο-μαμούθ της Γεροσκήπου
 
 
 
Πάφος: Μπορεί η διαδικασία που άρχισε η Κυβέρνηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη κυβερνητικής γης στη Γεροσκήπου να βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η εταιρεία Atum Developments Ltd έχει προχωρήσει με υποβολή αίτησης αδειών για το επικείμενο κατασκευαστικό έργο Eden City, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην ίδια περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η εν λόγω κυβερνητική γη.

Η σχετική μελέτη που ετοιμάστηκε από τους συμβούλους περιβάλλοντος και υδατικών έργων I.A.CO Ltd έχει παρουσιαστεί σε κυβερνητικά τμήματα προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από τη μεγάλη αυτή ανάπτυξη που θα ανήκει στην εταιρεία του Ούγγρου επιχειρηματία Sandor Kenyeres, ενώ συνέταιρος στο έργο είναι και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Το όλο έργο αναμένεται να αναπτυχθεί σε 247 εκτάρια γης μεταξύ της πόλης της Πάφου και του αεροδρομίου. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 110 εκτάρια ιδιωτικής και κυβερνητικής γης (συνολικά 63 εκτάρια), βόρεια της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος και ανατολικά του αυτοκινητόδρομου που συνδέει τη λεωφόρο Ποσειδώνος με το αεροδρόμιο. Περιλαμβάνει, επίσης, παράκτια γη, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου 10 εκταρίων στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο Phaethon. Στη θαλάσσια περιοχή, νότια της προαναφερθείσας περιοχής προτείνεται να γίνει νησί 137 εκταρίων, τα οποία περιλαμβάνουν 4 εκτάρια εκχερσώσεις με σκοπό την κατασκευή μαρίνας χωρητικότητας 500 σκαφών.

Το έργο αποτελεί πολύ σημαντική επένδυση όχι μόνο για την Γεροσκήπου, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει τα €7 δισ. σύμφωνα με τους επενδυτές. Μέσα από την ανάπτυξη αυτή αναμένεται να ενισχυθεί ο τουρισμός, να ανοιχτούν νέες θέσεις εργασίας και να καταστεί πόλος έλξης ξένων επενδύσεων.

Επισημαίνεται ότι η κατασκευή ενός τέτοιου έργου σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης της χώρας θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Κύπρου, καθώς θα αναζωογονήσει τον τομέα των κατασκευών, ενώ θα προσφέρει την ευκαιρία απασχόλησης σε πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς δουλειά.

Με βάση το γενικό προγραμματικό σχέδιο (Master Plan) όπως αυτό σχεδιάστηκε προβλέπεται στο παρόν στάδιο να αποτελείται από τα τρία σημεία. Εφόσον εξασφαλιστούν το συντομότερο οι άδειες, η κατασκευή εκτιμάται ότι θα αρχίσει εντός του καλοκαιριού και θα ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια.

Στο σφυρί 478 σκάλες

Μέρος του χώρου που προγραμματίζεται η ανάπτυξη για το μεγαλεπήβολο έργο της εταιρείας Atum Developments και ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες σε διαδικασία προσφορών από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων. Η ιδιωτική γη είναι περίκλειστη της κρατικής. Η προσφορά αφορά έκταση 640.473 τ.μ., δηλαδή 478 σκάλες ή 63 εκτάρια.

Η Κυβέρνηση δημοσίευσε εκδήλωση ενδιαφέροντος για προτάσεις από ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν να αναπτύξουν κρατική γη στην περιοχή Τσιφλίκι Γεροκηπιάς στα δημοτικά όρια Γεροσκήπου, σε μικρή απόσταση από την Πάφο και το Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης, στα πλαίσια σύμβασης αδειοδότησης/ μίσθωσης για περίοδο μέχρι 99 ή 125 χρόνια ανάλογα με την ανάπτυξη. Η υποβολή της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος αν και αρχικά προγραμματιζόταν στις 8 Μαΐου 2015, τελικά αποφασίστηκε να επισπευστεί και να γίνει στις 23 Ιανουαρίου 2015.  Η απόφαση λήφθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα στα πλαίσια της σχετικής αρμοδιότητας του και ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει ήδη σχετικό ενδιαφέρον, με στόχο την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων, ως μέρος της προσπάθειας του κράτους για ανάκαμψη της οικονομίας.

Eden City, πόλη πέντε αστέρων

Το Eden City ουσιαστικά θα είναι μια πόλη πέντε αστέρων που θα αποτελείται από τρία σημεία:

Η χερσόνησος (The Peninsula Site) Πρόκειται για ένα παραλιακό συγκρότημα με εστιατόρια, διαμερίσματα και εμπορικό κέντρο. Ο επισκέπτης θα μπορεί να λάβει μιας πρώτης τάξης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα σπα, και τα ψώνια στο εμπορικό κέντρο. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων 510 δωματίων. Θα κατασκευαστούν 1.000 διαμερίσματα προς πώληση, ενώ θα δημιουργηθούν 1.300 χώροι στάθμευσης.

Ο κήπος της Εδέμ (The Garden of Eden): Ένα πολιτιστικό και επιχειρηματικό κέντρο περιλαμβανομένου και ενός Χωριού Τέχνης όπως και του Διεθνούς Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου της Κύπρου.

Το νησί (The Divina Island) Θα αποτελείται από ξενοδοχειακές μονάδες, οικίες και μαρίνα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τη θέα του γαλάζιου της Μεσογείου και των βοτανικών κήπων που θα δημιουργηθούν στο νησί. Οι επισκέπτες επίσης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ενώ θα γευτούν τη θαλάσσια ζωή είτε στο ενυδρείο του συγκροτήματος, είτε απολαμβάνοντας eco-tours από τη μαρίνα. Μπορεί να φιλοξενεί ταυτόχρονα 12.000 άτομα. Η μαρίνα θα κατασκευαστεί για 500 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών.  Το τεχνητό νησί είναι το πιο ενδιαφέρον μέρος του προτεινόμενου σχεδίου. Αυτό το μοναδικό είδος της ανάπτυξης θα πρέπει να συνδέεται με το χερσαίο τμήμα του σχεδίου μέσα από μια γέφυρα περίπου 600 μέτρων.

Η συνολική έκταση του νησιού είναι περίπου 132 εκτάρια. Θα αναπτυχθούν 10 οικόπεδα 85,6 εκτάρια τα οποία θα αποτελούνται από ξενοδοχεία, διαμερίσματα, βίλες, εστιατόρια και καφετέριες και πάρκα 10,4 εκτάρια.

Γράφει: Άγγελος Νικολάου

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/237604#sthash.kJi5PbBv.dpuf

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ EMAIL

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
Anti-spam: Πόσο κάνει 1+1;

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ

ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Receive